5 ting man bør vite og gjøre før man tar opp forbrukslån

Et forbrukslån er ganske enkelt forklart et lån man kan ta opp uten sikkerhet, det vil si at banken ikke har bilen eller huset ens i sikkerhet, slik som med et bolig- eller billån. På grunn av høyere risiko for banken er det høyere renter på forbrukslån enn andre lån. Forbrukslån er populære til å dekke uventede utgifter eller for å refinansiere annen gjeld. Man kan ta opp forbrukslån i de fleste banker, som for eksempel storebrand.no.

Forbrukslån har fått et litt dårlig rykte, men det betyr ikke at det alltid er feil å ta opp et slikt lån. Man må bare være sikker på at det er riktig for seg, ha en god plan og undersøke nøye hvilket lån som passer for seg og sine behov. Dersom man vet hva man driver med kan et forbrukslån være hjelpsomt for privatøkonomi ifølge Sparebank1, og være en redning om man går gjennom vanskelige økonomiske situasjoner.

Lær om hvordan rentene fungerer

En felle mange går i når de skal søke forbrukslån, er at de bruker for lite tid på å sette seg inn i hvordan rentene faktisk fungerer, og hva de vil ha å si for dem og deres lån. Det er ikke så enkelt som å se på renten. Her må man blant annet se på forskjellen mellom nominell og effektiv rente, hva som anses som lav og høy rente, samt hvor lang tid nedbetalingen går over.

Mange forbrukslån blir satt med flytende rente, hvilket vil si at banken kan endre på renten i løpet av tilbakebetalingsperioden. Dette er noe man bør undersøke ettersom det kan medføre nye utgifter som er vanskelig å forutse. Man bør derfor sette av litt ekstra i budsjettet sitt til dette. Man må huske at jo lengre nedbetalingsperiode, jo mer vil man ende opp med å betale i renter. Det lønner seg derfor å betale det ned så kjapt som mulig.

Svindel

Når man er på nett i dag blir man utsatt for reklame og informasjon fra alle kanter. Det popper ofte opp reklamer for forbrukslån, og det kan være vanskelig å skille de seriøse tilbudene fra de som er svindel. Et grunnleggende tips når det kommer til å finne ut om noe er svindel er: Dersom noe virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis nettopp det – for godt til å være sant.

Det viktigste man kan gjør for å unngå å bli svindlet, er å undersøke nøye før man søker om forbrukslån. Da må man undersøke både selve lånet og man må undersøke dem som låner ut pengene. Dette kan være en litt tidkrevende og kjedelig prosess, hvor man må lese det som står med liten skrift, men det vil være helt verdt det når man slipper å oppdage skjulte kostnader og krav på lånet sitt.

Refinansiering

Dersom man planlegger å ta opp et forbrukslån på grunn av refinansiering, bør man bruke tid på å undersøke hvordan dette fungerer og når det er lurt å gjøre. Refinansiering går ut på at man bruker forbrukslån på å betale for annen gjeld, noe blant annet Sbanken tilbyr (https://sbanken.no/lan/forbrukslan/). Dette er nyttig dersom man har mye kredittkortgjeld eller har flere forskjellige små lån som man ønsker å samle. I lengden vil man spare penger på dette, med tanke på renter.

Dette kan være veldig lurt hvis forbrukslånet man tar opp har en lavere rente enn det lånet man hadde fra før. Da vil man spare penger på renten. Husk bare å undersøk renten nøye for skjulte kostnader. Det kan også være lurt å refinansiere med et forbrukslån dersom man har flere forskjellige smålån. Dette er for å gi deg bedre oversikt over økonomien ens. Det er mye lettere å ha et samlet lån å betale på.

Undersøk forskjellige muligheter

Når man søker om et forbrukslån blir man vurdert av banken, deretter vil de gi et tilbud som er tilpasset til personen som søker. Forbrukslån og kravene bak et forbrukslån er alltid individuelle. De er basert på inntekten, tidligere gjeld og kredittvurderingen til søkeren. Man trenger også ikke å godta et tilbud, man kan selvsagt søke om et forbrukslån for så å takke nei, dersom man ser at tilbudet ikke passer til sine krav.

Velger man å søke i forskjellige banker, vil man sitte igjen med en rekke tilbud som kan sammenlignes etter vilkår som nedbetalingstid og renter. Selv om lånet er individuelt, vil ikke alle banker vurdere deg på akkurat samme måte, og man vil derfor få bedre tilbud i noen banker enn i andre. Det vil også gi en oversikt over hva som er normale renter og satser slik at man kan ta et informert valg.

Viktige tips når man søker om forbrukslån:

  • Lær deg hvordan rentene fungerer
  • Vær obs på svindel og useriøse aktører
  • Undersøk forskjellige muligheter og søk gjerne hos flere banker

Før man tar opp et forbrukslån, er det veldig viktig at man setter opp et detaljert budsjett. Det bør inneholde alle faste inntekter og utgifter, slik at man kan se hvor mye en har til overs og da hvor mye man vil ha råd til å betale ned hver måned på lånet. Dette er viktig når man skal bestemme nedbetalingstiden. Man må også huske å ha litt å gå på i budsjettet til uforutsette utgifter.